Polska jest czołowym unijnym producentem warzyw, po Hiszpanii i Włoszech. Roczna krajowa produkcja warzyw ogółem w latach 2004–2017 wynosiła od 4,8 do 5,7 mln ton i stanowiła około 9% zbiorów w Unii Europejskiej.
Polska to największy unijny producent kapusty i buraków ćwikłowych. Drugą pozycję zajmuje w produkcji marchwi jadalnej - po Wielkiej Brytanii oraz ogórków - po Hiszpanii, odpowiednio 6. i 11. miejsce na świecie. Jest zaliczana również do największych unijnych producentów cebuli - 3. miejsce i kalafiorów - 4. miejsce oraz pomidorów - 6. miejsce.
W latach 2004–2017 produkcja warzyw gruntowych w Polsce kształtowała się na poziomie 4–5 mln ton. Największy udział w zbiorach miały: kapusta, marchew oraz cebula. Na niższym poziomie utrzymywano produkcję: buraków ćwikłowych, pomidorów oraz ogórków i kalafiorów.
Zbiory warzyw spod osłon w latach 2004–2017 zwiększyły się z 0,7 do 1,1 mln ton, a ich udział w zbiorach warzyw ogółem wzrósł z 12% do 20%. W uprawie warzyw pod osłonami największe znaczenie miały pomidory - 55–58% oraz ogórki - 26–31%. Mniejszy udział w produkcji stanowiły papryka oraz pozostałe gatunki warzyw.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.tv/DK