Burak ćwikłowy jest chętnie konsumowany w Polsce. Warzywo to jest powszechnie cenione za swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Burak ćwikłowy jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne. Zawarte w nim sole mineralne działają odkwaszająco. Ze względu na trwałość przechowalniczą może być spożywany w stanie świeżym niemal przez cały rok. Jest cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie w przemyśle przetwórczym do produkcji suszu, mrożonek, różnego rodzaju konserw, ćwikły oraz soków pitnych i zagęszczonych, a ostatnio w coraz większym stopniu również do produkcji naturalnych barwników.
Sprzedaż zagraniczna świeżych buraków ćwikłowych jest relatywnie niewielka. W ostatnich pięciu latach wysyłka buraków kształtowała się w przedziale 16–25 tys. ton, co stanowiło 7% ich zbiorów w Polsce, a jej wartość wynosiła od 7 mln EUR do 14 mln EUR.
W minionym roku buraki ćwikłowe dostarczano przede wszystkim na rynek UE - 16 tys. ton i 88% wolumenu eksportu, w tym na Słowację - 4,3 tys. ton i 24% udziału, do Czech - 3,6 tys. ton i 20% oraz Rumunii - 2,3 tys. ton i 13%. liczącym się importerem buraków ćwikłowych spośród krajów trzecich była Ukraina z 1,8 tys. ton i 10% kontyngenty wywozu.