Pomidor jest najchętniej spożywanym warzywem w Niemczech. Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez niemiecką Narodową Agencję ds.Rolnictwa i Żywności, w sezonie 2012/2013 oraz w sezonie 2013/2014 średnie spożycie pomidorów przypadające na 1 obywatela wyniosło 24,9 kg.
Konsumpcja pomidorów w Niemczech
Około 8,5 kg stanowiła konsumpcja samych świeżych pomidorów, a pozostałe 16,4 kg przypadające na 1 osobę to przetwory pomidorowe. Tym samym pomidory oraz ich przetwory od lat pozostają cieszącymi się największą popularnością produktami na niemieckim ryku.
Jak podaje FAMMU/FAPA, w minionym, 2014 roku Niemcy zaimportowali łącznie 701,0 tys. ton pomidorów, w tym około 92% to warzywa sprowadzone z państw unijnych. Najwięcej pomidorów Niemcy zaimportowali z Holandii – 309,0 tys. ton oraz 164,0 tys. ton z Hiszpanii. Spoza państw unijnych największym dostawcą pomidorów na niemiecki rynek było w minionym roku Maroko z wynikiem 50,0 tys. ton
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Fructidor, foto:
Gospodarz.pl/AN