Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Opony rolnicze AGRO-D marki Dębica
2016-03-02 -
Czyszczalnie PROF-SEED
2014-02-19 -
Ładowarki STRIEGEL model 190DY/A
2014-07-10 -
Rama do kolca wraz z kolcem
2015-07-02 -
Owijarka samozaładowcza Kverneland 7850
2015-04-14
Niemcy – Niebezpieczne warzywa
W ostatnich dniach rozpoznano kilkaset zatruć pokarmowych, a dwa z nich skończyły się śmiertelnie. W związku z tym eksperci zwrócili swoje podejrzenia w stronę niemieckich warzyw hodowanych na północy kraju.
Przypuszczają, że właśnie te warzywa mogą być przyczyną masowych zatruć, które w dwóch przypadkach zakończyły się śmiercią. Z kolei naukowcy z Berlina uważają, że najbardziej śmiercionośne mogą być sałaty, pomidory i ogórki. Twierdzą też, iż trujące właściwości tych warzyw mogły wywołać opryski ochronne, do których zostały użyte ludzkie lub zwierzęce odchody.
Sprawa jest o tyle niebezpieczna, bo możliwe, że zatrucie wywołała bakteria E. coli. Szczep ten może doprowadzić do bardzo męczących i niebezpiecznych krwawych biegunek, które mogą spowodować silne odwodnienie organizmu. Oprócz tego bakteria ta może doprowadzić do stałych zmian w organizmie np. uszkadzając nerki.
Z dnia na dzień przybywa coraz więcej chorych. Tempo roznoszenia się choroby jest zastraszające, gdyż we wtorek odnotowano 460 zachorowań, na następny dzień było ich już 600, z czego w większości to kobiety.