Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (6.04.2025)
2025-04-22 -
Ceny unijnej pszenicy
2025-04-22 -
Ceny unijnej kukurydzy
2025-04-22 -
Światowe ceny cukru spadły w marcu
2025-04-22
Poznaj produkty
-
Termowentylator SANICO FH 901
2011-05-16 -
Wóz paszowy stacjonarny DAFAGRO T-REX ST
2020-03-13 -
Agrolux Deutz-Fahr
2013-02-04 -
Lusterko K455 do Claas / Renault / Deutz
2011-12-14 -
Comprima - nowa generacja pras
2014-02-27
Niemcy – Niebezpieczne warzywa
W ostatnich dniach rozpoznano kilkaset zatruć pokarmowych, a dwa z nich skończyły się śmiertelnie. W związku z tym eksperci zwrócili swoje podejrzenia w stronę niemieckich warzyw hodowanych na północy kraju.

Przypuszczają, że właśnie te warzywa mogą być przyczyną masowych zatruć, które w dwóch przypadkach zakończyły się śmiercią. Z kolei naukowcy z Berlina uważają, że najbardziej śmiercionośne mogą być sałaty, pomidory i ogórki. Twierdzą też, iż trujące właściwości tych warzyw mogły wywołać opryski ochronne, do których zostały użyte ludzkie lub zwierzęce odchody.
Sprawa jest o tyle niebezpieczna, bo możliwe, że zatrucie wywołała bakteria E. coli. Szczep ten może doprowadzić do bardzo męczących i niebezpiecznych krwawych biegunek, które mogą spowodować silne odwodnienie organizmu. Oprócz tego bakteria ta może doprowadzić do stałych zmian w organizmie np. uszkadzając nerki.
Z dnia na dzień przybywa coraz więcej chorych. Tempo roznoszenia się choroby jest zastraszające, gdyż we wtorek odnotowano 460 zachorowań, na następny dzień było ich już 600, z czego w większości to kobiety.
