Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
Niemcy – Niebezpieczne warzywa
W ostatnich dniach rozpoznano kilkaset zatruć pokarmowych, a dwa z nich skończyły się śmiertelnie. W związku z tym eksperci zwrócili swoje podejrzenia w stronę niemieckich warzyw hodowanych na północy kraju.
Przypuszczają, że właśnie te warzywa mogą być przyczyną masowych zatruć, które w dwóch przypadkach zakończyły się śmiercią. Z kolei naukowcy z Berlina uważają, że najbardziej śmiercionośne mogą być sałaty, pomidory i ogórki. Twierdzą też, iż trujące właściwości tych warzyw mogły wywołać opryski ochronne, do których zostały użyte ludzkie lub zwierzęce odchody.
Sprawa jest o tyle niebezpieczna, bo możliwe, że zatrucie wywołała bakteria E. coli. Szczep ten może doprowadzić do bardzo męczących i niebezpiecznych krwawych biegunek, które mogą spowodować silne odwodnienie organizmu. Oprócz tego bakteria ta może doprowadzić do stałych zmian w organizmie np. uszkadzając nerki.
Z dnia na dzień przybywa coraz więcej chorych. Tempo roznoszenia się choroby jest zastraszające, gdyż we wtorek odnotowano 460 zachorowań, na następny dzień było ich już 600, z czego w większości to kobiety.