Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Niemcy – Niebezpieczne warzywa
W ostatnich dniach rozpoznano kilkaset zatruć pokarmowych, a dwa z nich skończyły się śmiertelnie. W związku z tym eksperci zwrócili swoje podejrzenia w stronę niemieckich warzyw hodowanych na północy kraju.
Przypuszczają, że właśnie te warzywa mogą być przyczyną masowych zatruć, które w dwóch przypadkach zakończyły się śmiercią. Z kolei naukowcy z Berlina uważają, że najbardziej śmiercionośne mogą być sałaty, pomidory i ogórki. Twierdzą też, iż trujące właściwości tych warzyw mogły wywołać opryski ochronne, do których zostały użyte ludzkie lub zwierzęce odchody.
Sprawa jest o tyle niebezpieczna, bo możliwe, że zatrucie wywołała bakteria E. coli. Szczep ten może doprowadzić do bardzo męczących i niebezpiecznych krwawych biegunek, które mogą spowodować silne odwodnienie organizmu. Oprócz tego bakteria ta może doprowadzić do stałych zmian w organizmie np. uszkadzając nerki.
Z dnia na dzień przybywa coraz więcej chorych. Tempo roznoszenia się choroby jest zastraszające, gdyż we wtorek odnotowano 460 zachorowań, na następny dzień było ich już 600, z czego w większości to kobiety.