Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
płyty i łączniki betonowe do siatki i paneli
2011-08-16 -
Podchloryn S
2011-06-01 -
BRONA TALERZOWA GAL-C
2020-02-20 -
Kosiarka spalinowa NAC W510VH
2014-05-12 -
Opryskiwacz sadowniczy Agrola Art.65 Turbo
2016-05-12
Niemcy – Badania wykazały, że to nie ogórki są źródłem epidemii
Eksperci informują, że wyniki najnowszych badań laboratoryjnych są co najmniej zaskakujące. Badania te poddają w wątpliwość przypuszczenia, że to hiszpańskie ogórki są źródłem zatruć pokarmowych.
Testy przeprowadzone w laboratorium dowodzą, że prawdopodobnie bakteria EHEC odkryta w Hamburgu na hiszpańskich ogórkach nie jest przyczyną licznych zatruć pokarmowych w Niemczech i śmierci 15 osób. Informację tę do opinii publicznej podała niemiecka senator ds. zdrowia.
Mimo najświeższych informacji w Niemczech zakaz spożywania ogórków, pomidorów i sałaty nadal się utrzymuje. Według ekspertów bezpieczniej jest nie dać się ponieść emocjom i zapobiegawczo jeszcze przez jakiś czas zrezygnować ze spożywania tych warzyw. Przynajmniej do czasu, gdy naukowcy odkryją prawdziwe źródło choroby.
Dotychczas na tajemniczą chorobę zmarło w Niemczech kilkanaście osób. Poza tym liczba chorych wraz z osobami o podejrzeniu zarażenia sięga 1500. Odnotowano też pierwszy przypadek śmiertelny we Szwecji.