Kategorie
Zobacz również tu
-
Rola obszarów wiejskich
2025-04-01 -
Krajowe ceny produktów mlecznych
2025-04-01 -
Wzrost cen unijnej kukurydzy
2025-04-01
Poznaj produkty
-
Agregaty uprawowe z wałem przednim - U755/W
2013-03-19
Niemcy – Badania wykazały, że to nie ogórki są źródłem epidemii
Eksperci informują, że wyniki najnowszych badań laboratoryjnych są co najmniej zaskakujące. Badania te poddają w wątpliwość przypuszczenia, że to hiszpańskie ogórki są źródłem zatruć pokarmowych.

Testy przeprowadzone w laboratorium dowodzą, że prawdopodobnie bakteria EHEC odkryta w Hamburgu na hiszpańskich ogórkach nie jest przyczyną licznych zatruć pokarmowych w Niemczech i śmierci 15 osób. Informację tę do opinii publicznej podała niemiecka senator ds. zdrowia.
Mimo najświeższych informacji w Niemczech zakaz spożywania ogórków, pomidorów i sałaty nadal się utrzymuje. Według ekspertów bezpieczniej jest nie dać się ponieść emocjom i zapobiegawczo jeszcze przez jakiś czas zrezygnować ze spożywania tych warzyw. Przynajmniej do czasu, gdy naukowcy odkryją prawdziwe źródło choroby.
Dotychczas na tajemniczą chorobę zmarło w Niemczech kilkanaście osób. Poza tym liczba chorych wraz z osobami o podejrzeniu zarażenia sięga 1500. Odnotowano też pierwszy przypadek śmiertelny we Szwecji.
