Ceny ziemniaków z przeznaczeniem na frytki i chipsy, w zależności od regionu, wynosiły 230- 280 EUR/t w stosunku do 30-50 EUR/t w sezonie poprzednim i 180-200 EUR/t w końcu listopada 2016 r.
We Francji ziemniaki jadalne najbardziej popularnych, tańszych odmian, w zależności od wielkości bulw i wielkości opakowania, na początku listopada kosztowały od 295 do 410 EUR/t i kosztowały 2-krotnie wiecej niż przed rokiem.
Ziemniaki typu premium, tj. odmiany Agata, Charlotta i Various w opakowaniach 2,5 i 12,5 kg kosztowały od 590 do 710 EUR/t, podczas gdy w roku minionym ich ceny kształtowały się w przedziale 330-440 EUR/t. Ceny ziemniaków do przetwórstwa, a więc odmiany Various i Fontane wahały się w przedziale 260-270 EUR/t, a bulwy odmiany Bintje osiągały 160 EUR/t.
Ceny ziemniaków do przetwórstwa spożywczego w obrocie wolnorynkowym w Belgii w ostatnim czasie, w zależności od miejsca notowań, ustabilizowały się w granicy 200-240 EUR/t w stosunku do 30 EUR/t przed rokiem. W Holandii poziom tych cen był większy o 15-20%.
Ceny ziemniaków do przetwórstwa w kontraktach terminowych na kwiecień 2019 r. na początku grudnia zwiększyły się do 320 EUR/t, podczas gdy w tym samym okresie 2017 r. nie przekraczały 50 EUR/t. Powyższe notowania odnoszą się do cen w transakcjach wolnorynkowych, gdyż przy sprzedaży ziemniaków w obrębie wcześniej zawartych kontraktów ceny są wcześniej ustalone na poziomie zapewniającym akceptowalną dla producenta rentowność produkcji.