Import warzyw do UE
W sumie w czasie pierwszych sześciu miesiącach 2016 roku z Maroka państwa unijne sprowadziły 482,6 tys. ton warzyw, a z Egiptu odpowiednio 250,6 tys. ton. W porównaniu z tym samym okresem 2015 roku to zwyżka dostaw o 13% w ujęciu ilościowym w przypadku marokańskich warzyw i o ponad 10% dla egipskich.
Unijny import warzyw z Maroka stanowił dokładnie 31% całkowitego kontyngentu sprowadzonych warzyw z państw trzecich w pierwszej połowie 2016 roku, a z Egiptu było to 15% łącznych zakupów. Jak podaje FAMMU/FAPA, całkowita wartość przywożonych z Maroka warzyw to w okresie od stycznia do końca czerwca 2016 roku 591,6 mln euro, a z Egiptu – 155,5 mln euro.
Na pierwszym miejscu wśród importowanych z Maroka warzyw znalazły się pomidory z wynikiem 247,2 tys. ton, a na drugim warzywa strączkowe – z dominującą tu zieloną fasolą – 92,6 tys. ton. Najwięcej wśród egipskich warzyw stanowiły ziemniaki z wynikiem 157,5 tys. ton oraz cebula – ponad 72 tys. ton.
Poza Marokiem i Egiptem liczącym się dostawcą na unijny rynek pozostaje Turcja, która w tym okresie wysłała na unijny rynek 237,9 tys. ton warzyw w tym przede wszystkim były to ziemniaki w ilości 173,5 tys. ton.
W sumie w pierwszym półroczu minionego roku kraje Wspólnotowe sprowadziły z państw trzecich razem 1,55 mln ton warzyw, tj. wzrost o 23% w ujęciu ilościowym wobec analogicznego okresu 2015 roku o wartości 1,6 mld euro.