W sezonie 2016/2017 ziemniaki w Japonii uprawiane są na powierzchni 70,0 tys. ton ha wobec 77,3 tys. ha w poprzednim sezonie. Natomiast zbiory oceniono na 1,9 mln ton względem 2,4 mln ton w sezonie poprzednim i prawie 2,5 mln ton jeszcze sezon wcześniej.
W związku z tym tegosezonowa produkcja jest najniższa od kilku lat przede wszystkim ze względu na niekorzystne warunki pogodowe. Niemal 550,0 tys. ton z bieżących zbiorów przekazane zostanie do bezpośredniej konsumpcji w stosunku do 630,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Pozostała ilość ziemniaków skierowana zostanie do przetworzenia. Z kolei 440,0 tys. ton przetworzone zostanie w postaci ziemniaków mrożonych, frytek czy chipsów, a około 680,0 tys. ton w postaci skrobi.
W przypadku frytek i mrożonek ziemniaczanych poziom krajowej konsumpcji wynosi około 400,0 tys. ton rocznie a wytwarzane jest około 30,0-35,0 tys. ton tych produktów - wyjaśnia FAMMU/FAPA.
W sezonie 2016/2017 zaimportowane zostanie nawet 375,0 tys. ton frytek i ziemniaków mrożonych. W przypadku dostaw frytek to Stany Zjednoczone od lat pozostają największych ich eksporterem na japoński rynek.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: USDA foto:
Łukasz Pergoł