Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Wiaty
2016-01-04 -
MASZYNA DO OBIERANIA CEBULI
2017-06-26 -
Kretołap standardowy Pułapka na krety
2014-05-12 -
Lejek do rozsiewacza 300 litrów
2011-10-18
Import przetworów warzywnych
W okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku kontyngent importowy warzywnych przetworów zwiększył się do poziomu 161,8 tysiąca ton w stosunku do wcześniejszych 153,5 tysięcy ton.
Wartość tegorocznego wolumenu wyniosła 150,7 mln euro w odniesieniu do 140,2 mln euro roku ubiegłego. W ten sposób kontyngent sprowadzanych przetworów zwiększył się ilościowo o 5 procent, a jego wartość o 7 procent.
Prawie 76 procent całego wolumenu importowego to produkty unijne w ilości około 122,8 tysięcy ton, których wartość wyniosła 111 mln euro. Reszta, czyli blisko 34 tysiące ton została dostarczona przez państwa trzecie, za którą należało zapłacić 36,1 mln euro.
Głównym produktem sprowadzanym do naszego kraju są przetwory pomidorowe, których w tym roku było zakupionych o 13 procent mniej niż przed rokiem. Cały kontyngent wyniósł niemalże 42 tysiące ton, w tym 31,5 tysiąca ton przecieru pomidorowego.
Troszkę mniej zaimportowanych zostało warzyw mrożonych, bo 29,3 tysiąca ton w stosunku do 31,1 tysiąca ton rok wcześniej. Prawie 26 tysięcy ton to unijne mrożonki. Jednakże w przypadku warzyw mrożonych czy częściowo zakonserwowanych, w których składzie były frytki zauważono znaczną zwyżkę. Głównym ich dostawcą jest Holandia, która w ubiegłym roku wysłała do Polski powyżej 16 tysięcy ton.
Z wolumenu około 20 tysięcy ton zakonserwowanych warzyw, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia przez jakiś czas, jak mieszanki warzywne, odnotowano spadek do poziomu 9,3 tysiąca ton.
W przypadku suszonych warzyw wielkość importu pozostał na niezmienionym poziomie, czyli wyniósł 11,3 tysiąca ton, a ich głównym eksporterem były Chiny, Holandia oraz Indie. Wśród nich dominującą pozycję miały mieszanki warzywne oraz suszona cebula.
Niemalże w takiej samej ilość do Polski trafiły marynaty, z czego najwięcej było papryki konserwowej oraz ogórków konserwowych. Całkowity kontyngent oscylował w granicy 7,6 tysiąca ton o wartości powyżej 7,2 mln euro i to przede wszystkim z Niemiec oraz Węgier.
Warzyw puszkowych w tym roku zakupionych zostało blisko 25 tysięcy ton w łącznej cenie 18,7 mln euro, czyli o 17 procent więcej niż rok wcześniej. Przodującym produktem była tu kukurydza słodka, oliwki i fasola w puszce.