W obrębie pierwszego półrocza 2014 roku wszystkie kraje Unii Europejskiej sprowadziły łącznie ponad 650 tys. ton słodkiej papryki, zarówno świeżej jak i w postaci mrożonej – podaje FAMMU/FAPA.
Import papryki
W odniesieniu do analogicznego okresu sprzed roku to o prawie 5% mniej. Całkowita wartość tego importu to 971,5 mln euro.
Największe ilości zaimportowanej przez państwa członkowskie papryki pochodziła z wewnętrznego rynku, a więc z Hiszpanii – ponad 302 tys. ton oraz z Holandii – 157 tys. ton. Trzecie co do wielkości dostaw było Maroko z wynikiem 52,4 tys. ton papryki i kolejno Izrael – 42 tys. ton, Niemcy – 22,8 tys. ton oraz Francja – 14,7 tys. ton i Turcja – 14,6 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza foto:
Gospodarz.pl/DK