W minionym, 2016 roku Hiszpanie odnotowali rekordowy wolumen eksportu ogórków – w sumie wysłano ich 633,5 tys. ton – to największa ilość w historii eksportu tych warzyw, a w stosunku do ostatnich dziesięciu lat wzrost aż o 41,2% w ujęciu ilościowym.
Eksport ogórków z Hiszpanii
Jak przypomina FAMMU/FAPA, dokładnie 10 lat temu Hiszpanie eksportowali około 448,7 tys. ton ogórków. Również w przypadku wartości eksportowanych ogórków – w minionym roku osiągnęła ona rekordową wysokość niemal 550,0 mln euro – to o 47,8% więcej wobec roku 2007 kiedy za wysyłane ogórki eksporterzy uzyskali 371,5 mln euro. Ubiegłoroczna, średnia cena eksportowa hiszpańskich ogórków kształtowała się na poziomie 0,87 euro/kg.
Największym powodzeniem te hiszpańskie warzywa cieszyły się w omawianym okresie na rynku niemieckim – 246,6 tys. ton o wartości ponad 214,0 mln euro. W sumie na niemiecki rynek skierowano niemal 39% łącznego eksportu hiszpańskich warzyw. Na drugim miejscu pod względem importu z Hiszpanii znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 85,9 tys. ton ogórków o wartości ponad 72,0 mln euro, a na trzecim Holandia – 85,7 tys. ton za sumę 77,3 mln euro. Poza tym około 52,8 tys. ton ogórków kupili Francuzi a 32,5 tys. ton - Polacy.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA/hortoinfo.es, foto:
Gospodarz.pl/DK