Najwięcej tych warzyw zaimportowała od nas Rosja mająca 42% udział w sumie polskiego eksportu, a także Unia Europejska posiadająca 36% udziałów.
W omawianym czasie zwiększyła się także wartość eksportowanych pomidorów i to aż o 54% do poziomu 77,3 mln złotych. Taki stan rzeczy wynika nie tylko z większych wysyłek, ale także i wyższych cen pomidorów. W analizowanym okresie średnia wartość pomidorów oscylowała bowiem w granicy 0,83 euro/kg, co daje wzrost o 21% w relacji rocznej.
Rosnące zapotrzebowanie ze strony rosyjskiej na świeże i chłodzone pomidory z Polski jest ściśle powiązane z embargiem nałożonym na import warzyw w roku 2011. Dlatego też w minionym roku odnotowano wzrost eksportu pomidorów aż o 68%.
Natomiast w ciągu pierwszych 11 miesięcy zeszłego roku Polska zaimportowała 96,5 tysiąca ton pomidorów, a zatem o 9,7% mniej niż w tym samym okresie roku poprzedzającego.