Handel warzywami
W tym samym czasie wyeksportowano 44,5 tys. t przetworów warzywnych o wartości 33,7 mln EUR. W odniesieniu do sierpnia ub. r. wolumen wywozu przetworów warzywnych zmniejszył się o 7%, a jego wartość o 5%. W porównaniu z sierpniem minionego roku zmalała sprzedaż konserw o 17% i mrożonek o 7%.
W sierpniu br. sprowadzono 16,1 tys. t warzyw świeżych o wartości 13,1 mln EUR. W relacji do sierpnia ub.r. import warzyw świeżych zwiększył się o 3%, a jego wartość o 35%. Wpłynął na to wzrost przywozu pomidorów o 38%, czosnku o 134% i cebuli o 15%.
Jak podają Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, import przetworów warzywnych wyniósł 19,7 tys. t, a jego wartość 19,1 mln EUR. W stosunku do sierpnia 2015 r. wolumen przywozu przetworów warzywnych zwyżkował o 12%, a jego wartość o 7%. Więcej zaimportowano mrożonek o 14%, konserw o 38%, suszy o 8%, kukurydzy konserwowej o 92% i koncentratu pomidorowego o 16%.
W sierpniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było dodatnie i wyniosło 30,3 mln EUR. Dodatnie saldo odnotowano zarówno w obrocie świeżymi warzywami - 15,7 mln EUR, jak i w obrocie przetworami warzywnymi - 14,6 mln EUR.