Handel warzywami
Do zwyżki wolumenu wywozu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi o 83%, kapusty o 52% i ogórków o 99%. W tym samym czasie wysłano 55,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 40,5 mln EUR. W odniesieniu do stycznia 2016 r. eksport przetworów warzywnych zwiększył się ilościowo o 6%, a jego wartość o 1%. W porównaniu ze styczniem 2016 r. wzrosła sprzedaż mrożonek o 18% i konserw o 5%, w tym kapusty kwaszonej o 16%.
Jak podają Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w styczniu 2017 r. zakupiono 55,2 tys. t warzyw świeżych o wartości 75,9 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. import warzyw świeżych zmniejszył się o 13%, ale jego wartość wzrosła o 45%. Spadek wolumenu przywozu wynikał ze zmniejszenia zakupu kapusty białej o 97%, marchwi o 63%, cebuli o 40%, pomidorów o 3% i ogórków o 2%. Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 20,8 tys. t, a jego wartość 21,4 mln EUR. Względem stycznia 2016 r. kontyngent przywozu przetworów warzywnych zwyżkował o 14%, a jego wartość o 4%. Więcej zaimportowano głównie koncentratu pomidorowego o 18%, mrożonek o 14% i marynat o 6%.
W styczniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 43,5 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami - 62,6 mln EUR, a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi - 19,1 mln EUR. W porównaniu ze styczniem ub.r. deficyt w handlu zagranicznym wzrósł o 29,2 mln EUR.