W okresie styczeń–październik 2020 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły 1,4 mld EUR i były o 4% mniejsze niż w tym samym czasie 2019 r.
Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5% wartości całego polskiego eksportu rolno-spożywczego. Największymi odbiorcami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody otrzymane z wysyłki tej grupy asortymentowej do UE wyniosły 1,2 mld EUR, co stanowiło 83% wartości sprzedaży zagranicznej.
Wśród krajów unijnych najważniejszymi partnerami handlowymi Polski były Niemcy - 322 mln EUR i 22% eksportu tej grupy i Wielka Brytania - 183 mln EUR i 13%, a spoza UE – Ukraina z 50 mln EUR i 4% i Rosja - 48 mln EUR i 3%. Najwięcej wywożono mrożonek warzywnych, pieczarek, warzyw konserwowych i suszonych oraz cebuli i pomidorów.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com