Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,1 M
2013-12-29 -
Ciągnik Steyr Multi
2020-04-14 -
Kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO LUXURY NE 12 KW
2020-04-23
Głównym odbiorcą polskich warzyw jest UE. Dominuje wywóz pieczarek i warzyw kapustnych
W pierwszym półroczu 2015 r. kontyngent eksportu świeżych warzyw był o 83 tys. ton - 20% niższy względem roku poprzedniego i wyniósł 339,2 tys. ton, a wartość sprzedaży wyniosła 270 mln EUR. Dla porównania w tym samym czasie 2014 r. wielkości te wyniosły odpowiednio 422,5 tys. ton oraz 325,2 mln EUR. Oczywiście spadek wysyłki należy tłumaczyć niższym o 100 tys. ton zakupem warzyw ze strony Rosji - podaje FAMMU/FAPA.
Eksport warzyw z Polski
W czasie od stycznia do końca czerwca 2015 r. całkowity wolumen eksportu świeżych, polskich warzyw do wszystkich państw Unii Europejskiej wzrósł w odniesieniu do okresu poprzedzającego o 37 tys. ton i wyniósł dokładnie 250,9 tys. ton względem 213,4 tys. ton rok wcześniej.
Kwota eksportu w tym kierunku wyniosła 233,0 mln EUR w porównaniu do 214,5 mln EUR. Blisko 57% polskich warzyw wysyłanych do państw Unii Europejskiej trafiło na rynek unijnej ”15” – było to 142,3 tys. ton, a pozostała ilość do nowych państw Wspólnotowych – niecałe 109,0 tys. ton.
Wartość wywozu warzyw - do unijnej „15” to 170,3 mln EUR, a do pozostałych krajów członkowskich – 62,75 mln EUR. W dostawach świeżych warzyw w omawianym kierunku dominowały głównie pieczarki – 93,5 tys. ton, warzywa cebulowe – 57,5 tys. ton oraz warzywa kapustne – 40,4 tys. ton.
Pozostałą ilość wywiezionych polskich warzyw świeżych dostarczono do państw ugrupowania Wspólnoty Niepodległych Państw - 78,6 tys. ton. Tym samym wobec pierwszego półrocza 2014 roku dostawy w tym kierunku były niższe ponad trzykrotnie w stosunku do 206,4 tys. ton rok wcześniej. Za dostarczane warzywa do państw WNP polscy eksporterzy uzyskali 30,6 mln EUR w porównaniu 106,5 mln EUR w minionym roku. Najwięcej polskich warzyw sprowadziła w analizowanym czasie Białoruś – 68,3 tys. ton wobec 59,7 tys. ton zaledwie rok wcześniej. Rynki wschodnie najchętniej przywoziły z naszego kraju wszelkiego rodzaju warzywa kapustne - 36,1 tys. ton, a także pomidory – 20 tys. ton.
Dominują pieczarki i warzywa kapustne
Jak każdego roku najwięcej w pierwszym półroczu wysyłaliśmy poza granice pieczarek z wolumenem 105,7 tys. ton, warzyw kapustnych – wszystkich w sumie ponad 81 tys. ton oraz warzyw cebulowych – 66 tys. ton, pomidorów i warzyw korzeniowych – po 32 tys. ton.