Według najnowszych danych FAO, największym światowym producentem cebuli są Chiny. W 2013 r. zbiory cebuli w Państwie Środka wyniosły 22,3 mln ton. Chiny to także główny, obok Indii i Holandii, eksporter cebuli.
Według analityków, w ubiegłym roku chińscy producenci cebuli, wyeksportowali aż 1,047 mln ton tych warzyw. Jest to jednak 21% mniej niż rok wcześniej kiedy to z Chin wywieziono 1,267 mln ton cebuli.
Całkowity eksport cebuli z Chin trafia na rynki azjatyckie. Kraje, do których najczęściej wywożona jest chińska cebula to Malezja, Bangladesz, Sri Lanka i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Część tych warzyw importują z Chin także takie państwa jak: Nepal, Kuwejt, Katar i Singapur.
Do Malezji wyeksportowano w minionym roku 240 tys. ton cebuli. Jest to aż 23% całkowitego eksportu chińskiej cebuli. Niewiele mniej, bo 202 tys. ton (19,3%) wywieziono do Bangladeszu. Eksport cebuli z Chin na Sri Lankę wyniósł 193 tys. ton, tj. 18,5% a do Zjednoczonych Emiratów Arabskich – 141 tys. ton (13,5%). Prawie 6% wszystkich wywiezionych warzyw tj. około 60,0 tys. ton trafiło do Nepalu.
Do Kataru, Kuwejtu i Singapuru wyeksportowano po około 26 tys. ton cebuli do każdego z tych państw. To tylko 2,5% ogólnego eksportu cebuli z Chin.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Uien, foto:
sxc.hu