Ceny detaliczne warzyw w Unii Europejskiej były jedyną kategorią żywności, których poziom był mniejszy od obserwowanego w lutym 2017 r. Średnio w UE były one o 8,9% niższe w skali roku.
Najgłębszy spadek cen detalicznych warzyw odnotowano na Cyprze, gdzie w lutym br. były one o 23,9% mniejsze od cen zeszłorocznych. Sporo zmniejszyły się też ceny warzyw w Czechach o 18,1% i w Niemczech o 17,9%. Na Słowenii zniżki sięgnęły 16,0%, a we Włoszech 14,1%. W Polsce z kolei dynamika spadku cen warzyw była niższa niż w UE. W danych Eurostat w lutym 2018 r. ich ceny były o 4,9% mniejsze niż w lutym 2017 r. Zdaniem GUS, w omawianym czasie cena kilograma marchwi była o 26% większa niż przed rokiem. Cebula podrożała o 8%, a ziemniaki o 7%.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto:
sxc.hu