Broda mnicha, solanka sodowa lub też barba di frate to nazwa popularnego włoskiego warzywa z rejonu basenu Morza Śródziemnego, które coraz częściej gości na naszych stołach.
Wyglądem przypomina zieloną trawę. Ma charakterystyczny lekko ostry posmak z delikatną nutką soli. Zawiera liczne witaminy i sole mineralne. Jest skarbnicą witaminy A oraz żelaza i wapnia. Roślina ta występuje pod wieloma nazwami, niektórzy określają ją jako solankę. Jest rośliną jednoroczną, krzewinką (halofit), rośnie w rejonach nadbrzeżnych i może być podlewana słoną wodą. Roślina ma długie, cienkie i intensywnie zielone łodyżki oraz igiełkowate listki o lekko słonym smaku.
Brodę mnicha można spożywać na surowo. Idealnie komponuje się z innymi warzywami w sałatkach. Można ją spożywać także zblanszowaną i lekko podsmażoną (podobnie jak szpinak). Stanowi doskonały dodatek do makaronów, ryżu, omletów i zapiekanek.
Broda mnicha jest dostępna na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie hurtowników jak i producentów.
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze