Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Belgia – Zakaz sprowadzania hiszpańskich ogórków
Ostatnimi czasy panika związana z bakterią EHEC, która wywołała masowe zakażenie w Niemczech, a także doprowadziła do śmierci co najmniej 10 osób rozprzestrzenia się. Doszło do tego, że Belgia zakazała importowanie ogórków z Hiszpanii.
Minister rolnictwa Belgii przyznała, że złożyła do Federalnej Agencji Bezpieczeństwa Żywności prośbę o wprowadzenie embargo na import ogórków hiszpańskich. Zakaz ten ma dotyczyć zaledwie dwóch firm pochodzących z Hiszpanii, które należą do grona podejrzanych.
Obawy belgów są jak najbardziej uzasadnione, tak samo jak ich środki zapobiegawcze. Informacje płynące z północnej części Niemiec dotyczące śmierci 10 zarażonych osób wprowadziło w stan niepokoju europejskie kraje.
Jak wiadomo, w zaledwie jeden tydzień w Niemczech odnotowano 800 potwierdzonych przypadków zarażenia bakterią okrężnicy Escherichia coli. Nic dziwnego w tym, że inne państwa odczuwają niepokój i starają się w każdy możliwy sposób uchronić się przed epidemią.
Także w Polsce zostały podjęte kroki zapobiegawcze w postaci rutynowych kontroli dużych stoisk targowych i sklepów. Rzecznik prasowy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wyjaśnił w jaki sposób mogło dojść do zakażenia ogórków. Jak twierdzi podczas wczesnej produkcji tych warzyw stosuje się wzmożone nawożenie naturalne, potocznie zwane gnojownicą, co mogło spowodować zakażenie. Apeluje więc do polskich konsumentów, aby przed spożywaniem surowych warzyw czy owoców dokładnie umyć je pod ciepłą bieżącą wodą aby uniknąć infekcji.