Naturalne czy sztuczne składniki? Oto pytanie, na które inspektorzy JHARS odpowiedzieli...
Niestety blisko 26 procent wyprodukowanego piwa tradycyjnego została zakwestionowana. W przypadku piwa premium było jeszcze gorzej, bo aż 39 procent z nich posiadało błędne informacje na etykietach.
Ponadto 9,4 procenta skontrolowanych partii piw posiadało mniejszą ilość niż w podanej informacji ekstraktu brzeczki podstawowej, ale za to znacznie większą zawartość alkoholu etylowego.
Poza tym pojawiały się nieprawdziwe informacje typu „wyprodukowane z naturalnych składników”, czy też „warzone z najlepszych składników”, gdyż w skład tych trunków wchodziły takie same składniki jak w innych gatunkach piwa. Również sposoby warzenia pozostawiały wiele do życzenia. W niektórych przypadkach napisy takie jak „według tradycyjnej receptury” albo „tradycyjnej sztuki warzenia” nie powinny znaleźć się na etykietach.
źródło: Gospodarz.pl/sfora.biz Foto: sxc.hu