| Autor: redakcja1

Kanada zwiększa eksport wieprzowiny. Chiny głównym odbiorcą

W pierwszych trzech kwartałach br. kanadyjski eksport wieprzowiny zwiększył się o 9% w skali roku do 704 tys. ton. Wzrost ten jest głównie zasługą potrojenia wysyłki na rynek chiński.

Kanada zwiększa eksport wieprzowiny. Chiny głównym odbiorcą
W drugim kwartale br. Chiny wyprzedziły nawet USA i były największym pod względem wolumenu importerem kanadyjskiej wieprzowiny. W trzecim kwartale wysyłki nieco zmalały, ale nadal były dwukrotnie wyższe niż w tym samym okresie 2015 r. W gronie pozostałych odbiorców, jedynie Japonia i Meksyk zaimportowały więcej kanadyjskiej wieprzowiny niż przed rokiem, a wywóz na czołowy rynek zbytu – do USA, zmalały o 9%.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, eksportowi sprzyjało osłabienie wartości dolara kanadyjskiego wobec amerykańskiego. Oznacza to, że podczas gdy jednostkowa wartość wywozu, nominowana w dolarach kanadyjskich, była o 3% wyższa, wartość wyrażona w walucie amerykańskiej była o 2% niższa. Wartość netto kanadyjskiego eksportu w ciągu pierwszych 9 miesięcy br. wyniosła 2,32 mld CAD i w skali roku wzrosła o 12%.
 
Kanada podpisała niedawno umowę handlową z UE, dzięki której Kanada będzie miała dostęp do większego, bezcłowego kontyngentu importowego UE na wieprzowinę. Ostatnie dane wskazują jednak, że UE nie jest znaczącym rynkiem zbytu dla kanadyjskiej wieprzowiny i nie wiadomo jak szybko dostawy wzrosną.
 
W pierwszych trzech kwartałach br. na rynek unijny trafiło zaledwie 900 ton wieprzowiny z Kanady, czyli o jedną czwartą mniej niż przed rokiem i o 44% niż przed dwoma laty. Z drugiej strony unijny eksport wieprzowiny do Kanady zwiększył się o ponad połowę w skali roku do 14,1 tys. ton. Dostawy z USA na rynek kanadyjski były z kolei o 10% niższe i wyniosły 68,6 tys. ton.


Tagi:
źródło: