| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu unijnej wieprzowiny

W okresie od stycznia do lipca bieżącego roku kraje członkowskie Unii Europejskiej wysłały poza granice Wspólnoty 1,8 mln ton żywca, mięsa, przetworów oraz podrobów wieprzowych.

Wzrost eksportu unijnej wieprzowiny

W odniesieniu do tego samego okresu roku wcześniejszego jest to 21 procentowa zwyżka. W skład wysyłki weszło 798 tysięcy ton podrobów, 782 tysiące ton mięsa mrożonego, 102 tysiące ton przetworów oraz kiełbas. Poza tym wyeksportowano 80 tysięcy ton mięsa świeżego, 39 tysięcy ton żywca oraz 22 tysięcy ton mięsa suszonego, wędzonego oraz solonego.


Głównymi eksporterami były Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Niemcy oraz Polska. Jednakże największy wzrost odnotowano w Polsce, bo aż o 36 procent. Z kolei przodującym importerem unijnego mięsa wieprzowego jest Rosja, która w przeciągu roku zwiększyła sprowadzany wolumen o 8 procent do 507 tysięcy ton. Zaraz za nią znajduje się Hongkong, Chiny, Japonia oraz Korea Południowa.


W omawianym czasie do krajów unijnych sprowadzono niemal 22 tysiące ton żywca, mięsa, przetworów i podrobów z wieprzowiny, czyli o 22 procent mniej niż rok wcześniej.



Tagi:
źródło: