Największym powodzeniem cieszyły się tłuszcze oraz podroby, których łącznie sprzedano 459 tys. ton. Jest to wynik wyższy o 5 proc. niż w roku ubiegłym. Mrożonej wieprzowiny, której sprzedano 431 tys. ton, było więcej o 8 proc. niż przed rokiem.
Jeśli chodzi o świeże mięso to odnotowano największy wzrost w jego eksporcie, bo aż o 40 proc. i wyniósł on łącznie 53 tys. ton. O jedną trzecią zmniejszyła się natomiast wysyłka żywca i uplasowała się na poziomie 22 tys. ton. Za teren Unii Europejskiej najwięcej żywca sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska i Holandia. Z naszego kraju ilość wysłanego mięsa wieprzowego zwiększyła się o jedną czwartą, w porównaniu do tego samego okresu roku ubiegłego. Największym jego odbiorcom była Rosja. Importowała ona co prawda o 3 procent mięsa mniej niż w zeszłym roku, jednak nadal stanowi ona czołowego odbiorce. Ważnym rynkiem zbytu okazał się Hongkong, gdzie wywieziono 159 tys. ton. Był to jednak wynik niższy o 3 proc. od roku ubiegłego. Jeszcze większy spadek odnotowała Japonia bo o 9 proc. i ukształtowała się z wynikiem 71 tys. ton. Największy spadek w eksporcie o 25 proc. odnotowała Korea pd.
Jeśli Chodzi o wzrosty importowanego mięsa to Chiny odnotowały dwukrotny wzrost i zakończyły pierwszy kwartał się z wynikiem 157 tys. ton. Ukraina może się pochwalić wynikiem wyższym aż o 87 proc. niż w zeszłym roku ( 45 tys. ton ). Białoruś natomiast poprawiła sumę przyjmowanej wieprzowiny o 39 procent i uplasowała się z wynikiem 38 tys. ton.
Komisje Europejska szacuje, że całość wieprzowiny poubojowej w 2012 roku jaka trafi na rynki krajów trzecich wzrośnie o 3,5 proc.