W ciągu pierwszych 11 miesięcy minionego roku poza unijne granice zostało wysłanych 3 mln ton żywca wieprzowego, mięsa, jego podrobów oraz przetworów, co daje niemal 21 procentowy wzrost w odniesieniu do roku wcześniejszego.
W omawianym czasie znaczącą część wolumenu eksportowego stanowiły podroby, tłuszcze, a także mrożone mięso wieprzowe. Z kolei całkowita wartość wysłanego kontyngentu zamknęła się w granicach 4,6 mld euro.
Spośród wszystkich unijnych państw liderami eksportowymi były Niemcy, Hiszpania, Holandia oraz Polska. Tylko z naszego kraju wolumen wysyłkowy wzrósł o 25 procent.
Natomiast głównymi importerami unijnego mięsa wieprzowego była Rosja z ilością 822 tysięcy ton. Zaraz za nią znalazł się Hongkong z kontyngentem 512 tysięcy ton, potem Chiny, Japonia oraz Korea Południowa.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl