W sierpniu 2019 r. cena sprzedaży półtusz wieprzowych (bez VAT) wyniosła 8,54 zł/kg i była o 21,2% większa niż rok wcześniej. Ceny elementów wieprzowych wzrosły w mniejszym stopniu. Cena schabu środkowego z kością o 7,3%, a szynki gotowanej o 12,7%.
W sierpniu 2019 r. cena detaliczna mięsa wieprzowego była wyższa o 12,7% niż w grudniu 2018 r. i o 12,7% niż w sierpniu 2018 r. Cena schabu środkowego bez kości wyniosła 19,17 zł/kg i była 12,8% większa niż przed rokiem, szynki gotowanej o 6,6% do 28,78 zł/kg, mięsa wieprzowego bez kości (łopatki) o 22,6% do 15,56 zł/kg, a polędwicy sopockiej o 11,7% do 25,25 zł/kg.
Szacuje się, że w ostatnim kwartale roku ceny trzody sezonowo zmniejszą się, ale w relacji rocznej ich poziom będzie nadal o 20% wyższy niż rok wcześniej.