Na początku 2016 r. ceny wieprzowiny w Chinach zwiększyły się do rekordowo wysokiego poziomu 20 RMB/kg. Chiny są czołowym na świecie producentem i konsumentem wieprzowiny i jednym z dwóch największych importerów, tj. obok Japonii.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, w 2015 r. w Chinach kontynuowany był spadek pogłowia trzody chlewnej, zapoczątkowany w 2014 r. Niesprzyjające relacje cen pasz do cen żywca oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska przyczyniły się do redukcji stada loch, co wpłynęło na obniżenie produkcji.
Analitycy prognozują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach w 2016 r., co będzie sprzyjało atrakcyjności przywozu. W 2016 r. poziom produkcji ponownie zmniejszy się, a chiński import wieprzowiny może wzrosnąć o 30% do 2 mln ton.
Największymi dostawcami tego gatunku mięsa do Państwa Środka pozostaną w tym roku UE, USA i Kanada. W trakcie pierwszych czterech miesięcy br. chiński przywóz mięsa i przetworów wieprzowych wyniósł 404,8 tys. to i był prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.