| Autor: redakcja6

Wzrost cen wieprzowiny w Unii Europejskiej (czerwiec 2013)

Po majowym spadku cen wieprzowiny, w czerwcu bieżącego roku obserwowano wzrost notowań tego gatunku mięsa na terenie krajów Wspólnoty Unii Europejskiej - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost cen wieprzowiny w Unii Europejskiej (czerwiec 2013)
W ciągu miesiąca notowano wzrost cen reprezentatywnych wieprzowiny klasy E w dwudziestu państwach członkowskich, a spadek w sześciu. Z kolei na stałym poziomie pozostały średnie ceny na Malcie. 

Na wzrost cen wieprzowiny na rynku unijnym największy wpływ miał spadek podaży żywca na początku czerwca na unijnym rynku.
 
Przeciętna cena reprezentatywna w maju bieżącego roku kształtowała się na poziomie 171,09 euro/100 kg, co znaczy że była o 3,3% wyższa od średniej ceny z piątego miesiąca 2012 roku i wyższa o 2,1% od zanotowanej w czerwcu ubiegłego roku.
 
Największy zwyżki cen w czerwcu bieżącego roku w stosunku do maja miały miejsce w:
  • Szwecji – wzrost o 6,1%
  • Francji – wzrost o 5,8%
  • Włoszech – wzrost o 5,2%
  • Austrii – wzrost o 4,6%
  • Rumunii – wzrost o 4,2%
  • Polsce – wzrost o 4,1%
  • Niemczech – wzrost o 3,7%
  • Holandii – wzrost o 3,5%
  • na Węgrzech – wzrost o 3,3%
  • Słowenii – wzrost o 3,0%
  • Belgii – wzrost o 3,0%
  • Słowacji – wzrost o 2,7%.
Jednocześnie, największą dynamikę spadku obserwowano w:
  • Finlandii – spadek o 1,7%
  • Estonii – spadek o 1,1%
  • Grecji – spadek o 0,7%.
W analizowanym miesiącu średnia cena wieprzowiny w Polsce wyniosła 171,69 euro/100 kg, co oznacza, że przewyższyła o 0,4% średnią unijną.


Tagi:
źródło: