Rynek ochłonął już po informacjach na temat rosyjskiego embargo na eksport wieprzowiny z Unii, wynikające z wykrycia przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików w Polsce oraz na Litwie.
Pomimo, iż w marcu tego roku przeciętna cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 8,8% mniejsza niż przed rokiem, to okazuje się, że w odniesieniu do średniej ceny z ostatnich pięciu lat przewyższała ją o 3,6%.
W omawianym czasie największą miesięczną dynamikę wzrostu cen wśród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano we Francji o 3,1%, w Polsce o 3%, Hiszpanii o 2%, Niemczech o 1,9% oraz w Holandii o 1,8%.
W Polsce przeciętna cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu 2014 roku zwiększyła się do poziomu 151,70 EUR/100 kg, a więc była o 3,2% mniejsza od średniej dla całej Wspólnoty.
W analizowanym okresie cena reprezentatywna wieprzowiny najbardziej spadła w Rumunii o 8,5%, na Łotwie o 4,9%, Litwie o 4,7%, w Grecji o 3,3%, na Słowacji o 3,3%, w Chorwacji o 3,2%, Estonii o 3,1%, Danii o 2,6%, Bułgarii o 1,9%, Czechach o 1,8%, Wielkiej Brytanii o 1,7% oraz w Irlandii o 1,6%. Cena reprezentatywna wieprzowiny na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie.
Pierwsza połowa kwietnia 2014 roku przyniosła kolejną zwyżkę cen na unijnym rynku wieprzowiny. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii w 15 tygodniu roku zwiększyła się do 163,65 EUR/100 kg, a w Polsce wzrosła do 160,84 EUR/100 kg.