Unia Europejska jest dużym producentem żywca wieprzowego.
Jednak w 2021 r. wysokie nakłady ponoszone przez unijnych producentów na hodowlę, gorsze perspektywy eksportu, szczególnie do Chin, jak również utrzymujący się afrykański pomór świń (ASF) w połączeniu z niskimi cenami wieprzowiny doprowadziły do zmniejszenia unijnego pogłowia świń. W grudniu 2021 r. wyniosło ono 141,7 mln szt. i było mniejsze o 3% niż przed rokiem.
Zgodnie z prognozą Komisji Europejskiej w 2022 r. produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wyniesie 22,5 mln ton i będzie niższa o 4,7% niż w 2021 r.
Szacuje się, że obniżka produkcji będzie najsilniejsza w Niemczech, Polsce i we Włoszech. Produkcja w Belgii może być mniejsza o 3%, a w Niderlandach prawdopodobnie pozostanie stabilna, podczas gdy w Hiszpanii może zwiększyć się o 3%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP