| Autor: redakcja1

Unijny rynek wieprzowiny

W minionym miesiącu tego roku średnio za 100 kilogramów unijnej wieprzowiny płacono 162,54 euro, co dało wzrost 2,7 procenta wobec lutego bieżącego roku.

Unijny rynek wieprzowiny
Niemniej jednak w relacji miesięcznej mniej za ten gatunek mięsa zapłacimy w Grecji, Polsce, na Węgrzech i Malcie.
W tym samym czasie wzrost cen mięsa wieprzowego odnotowano w Hiszpanii, Francji, Czechach, Portugalii, Estonii, Słowenii, na Cyprze i Słowacji.
Średnio za 100 kilogramów polskiej wieprzowiny w zeszłym miesiącu była w granicach 164,82 euro, co daje wzrost o 0,7 procenta w odniesieniu do cen niemieckich, a także o 15 procent w porównaniu z duńskimi. Ponadto stawka ta jest o 16 procent wyższa w stosunku do analogicznego czasu rok wcześniej.
Jak wykazują dane zebrane przez Komisję Europejską, w grudniu zeszłego roku zmniejszyło się pogłowie trzody chlewnej w większości krajów członkowskich Unii Europejskiej. Z kolei największe obniżki odnotowano w Polsce i innych państw należących do środkowo-wschodniego rejonu Europy.
Na koniec zeszłego roku unijne stado trzody chlewnej było w granicach 141,1 mln sztuk, a to daje spadek o 1,7 procenta w zestawieniu rocznym.


Tagi:
źródło: