Jak wynika z danych Eurostatu w czerwcu 2023 r. w porównaniu z rokiem wcześniejszym pogłowie świń u największych unijnych producentów żywca wieprzowego, ale poza Hiszpanią uległo dalszej redukcji: w Niemczech o 6% do 20,9 mln szt., we Francji o 4% do 12,1 mln szt., w Danii o 10% do 11 mln szt., w Holandii o 3% do 10,9 mln szt. i w Polsce o 2% do 9,4 mln szt. Jedynie w Hiszpanii, będącej liderem w UE pod kątem produkcji wieprzowiny, pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 4% do 33,9 mln szt.
Efektem zmniejszenia pogłowia świń w krajach UE jest prognozowany na 2023 r. w Unii Europejskiej obniżka produkcji wieprzowiny o 6,6% do 20,8 mln ton. Ma to związek z obniżką rentowności chowu i rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń.
W Polsce w czerwcu 2023 r. pogłowie świń wyniosło 9436 tys. szt. i było niższe o 1,8% niż w czerwcu 2022 r. Zmniejszyła się liczebność tuczników o 4,8% do 3949 tys. szt., trzody chlewnej na chów o 2,6% do 601 tys. szt. i prosiąt o 0,2% do 2015 tys. szt., a wzrosło pogłowie warchlaków o 1,5% do 2871 tys. szt.
Wynikiem mniejszego pogłowia świń w Polsce jest spadek ubojów trzody chlewnej oraz dostaw żywca do skupu. W okresie styczeń–sierpień 2023 r. uboje przemysłowe świń wyniosły blisko 1,5 mln ton w wadze żywej, czyli o mniej 5% niż w porównywalnym okresie 2022 r. Jednocześnie od stycznia do końca września 2023 r. do podmiotów skupujących dostarczono ponad 1,5 mln ton żywca wieprzowego, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl