Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
BOBMAN "FL" kompaktowa ścielarka
2020-07-30 -
BAT0210; 12V 4Ah
2020-02-07 -
Wózek jezdny do bron kompaktowych KBT
2016-02-10 -
Konstrukcje stalowe
2012-10-23
Tradycyjne krupnioki śląskie w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych
21 czerwca 2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/984 z dnia 7 czerwca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Krupnioki Śląskie”.
Jak podaje FAMMU/FAPA, są to polskie wędliny podrobowe wieprzowe, nietrwałe, parzone, z przyprawami i kaszą jęczmienną lub gryczaną, w osłonce naturalnej. Krupnioki śląskie wyróżniają się od innych produktów z tej samej kategorii dużą kalorycznością, wyrazistym smakiem i zapachem oraz kruchością. Udział kaszy w składzie surowcowym produktu wynosi 15% i jest niższy w porównaniu do podobnych produktów 20-25%. Natomiast pozostały udział stanowią surowce pochodzenia zwierzęcego.
Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda w województwie dolnośląskim.
Krupnioki śląskie od dziesięcioleci cieszą się niesłabnącą renomą nie tylko na Śląsku, ale także w całym kraju a nawet poza granicami. Najstarsze wzmianki pochodzą z końca XVIII w. ze wsi w pobliżu Gliwic. Wyrób tych produktów powiązany był ze świniobiciem, które było ważnym rytuałem na Śląsku. Popularność krupnioków w XIX w. rosła również dzięki rozwojowi górnictwa, wędliny te były kalorycznym pożywieniem dla górników.