Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Agregaty uprawowe
2014-04-01 -
VIBRO CROP PIELNIK RZĘDOWY - VCO/VCOF
2013-03-13 -
Przyczepa rolnicza typ OPTI line 6
2014-10-15
Tradycyjne krupnioki śląskie w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych
21 czerwca 2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/984 z dnia 7 czerwca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Krupnioki Śląskie”.
Jak podaje FAMMU/FAPA, są to polskie wędliny podrobowe wieprzowe, nietrwałe, parzone, z przyprawami i kaszą jęczmienną lub gryczaną, w osłonce naturalnej. Krupnioki śląskie wyróżniają się od innych produktów z tej samej kategorii dużą kalorycznością, wyrazistym smakiem i zapachem oraz kruchością. Udział kaszy w składzie surowcowym produktu wynosi 15% i jest niższy w porównaniu do podobnych produktów 20-25%. Natomiast pozostały udział stanowią surowce pochodzenia zwierzęcego.
Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda w województwie dolnośląskim.
Krupnioki śląskie od dziesięcioleci cieszą się niesłabnącą renomą nie tylko na Śląsku, ale także w całym kraju a nawet poza granicami. Najstarsze wzmianki pochodzą z końca XVIII w. ze wsi w pobliżu Gliwic. Wyrób tych produktów powiązany był ze świniobiciem, które było ważnym rytuałem na Śląsku. Popularność krupnioków w XIX w. rosła również dzięki rozwojowi górnictwa, wędliny te były kalorycznym pożywieniem dla górników.
