Zdaniem analityków Banku BGŻ, jest to już ósmy z rzędu tydzień zwyżek cen trzody chlewnej. Wpisuje się to w sezonowy wzrost obserwowany zazwyczaj w omawianym okresie w ciągu ostatnich siedmiu lat (2006-2012 r.), kiedy to ceny przyrastały o podobną wartość jak w 2013 r., czyli średnio o 0,31 zł/kg.
Warto również zauważyć, że obecne zmiany cen żywca w kraju wykazują silniejszą tendencję zwyżkową, niż średnio w Unii Europejskiej, gdzie średnia cena referencyjna (dla klas E i S) wzrosła o 1,8%, a ceny w kraju wyrażone w euro o 5,3%. W przypadku głównych eksporterów mięsa wieprzowego do Polski, tj. Holandii i Niemiec, ceny zwiększyły się odpowiednio o 3,5% i 1,8% od ostatniego tygodnia stycznia do przedostatniego tygodnia marca 2013 roku. Przy czym ceny w Danii spadły w analizowanym czasie o 2,9%.
Należy dodać, że w przedostatnim tygodniu marca ceny zakupu żywca utrzymywały się na poziomie bardzo zbliżonym do przeciętnej ceny w UE, będąc jedynie o 2 EUR/100 kg, 1,2%, niższe.