Chińskie ministerstwo handlu planuje w obrębie najbliższego miesiąca skierować na rynek wewnętrzny 3,05 mln ton wieprzowiny z zapasów interwencyjnych, aby zatrzymać postępujący wzrost cen – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek wieprzowiny w Chinach
Od grudnia 2015 r. na rynku pojawiło się już 150 tys. ton mięsa. Rzeźnie otrzymają poza tym premie w wysokości 9 CNY (1,21 EUR) za kg mięsa, w przypadku podniesienia produkcji. Od początku roku ceny hurtowe wieprzowiny w Chinach zwiększyły się o 14% do 26 CNY/kg - 3,5 EUR/kg.
W pierwszym kwartale br. chiński przywóz wieprzowiny był prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach przez cały rok, co będzie sprzyjało atrakcyjności zakupu.
USDA szacuje, że w 2016 r. chiński import wieprzowiny zwiększy się o 26% do 1,3 mln ton. Chiny mogą tym samym stać się w tym roku największym na świecie importerem tego gatunku mięsa, wyprzedzając Japonię. Głównym czynnikiem wzrostu cen i wwozu wieprzowiny w Państwie Środka jest gwałtowny spadek krajowego pogłowia trzody chlewnej i produkcji mięsa. Zdaniem analityków, odbudowy stada świń oraz produkcji można oczekiwać dopiero w 2017 r.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 11.05.16 foto:
sxc.hu