| Autor: redakcja1

Spadek światowej produkcji wieprzowiny

Jak wynika z danych USDA globalna produkcja wieprzowiny w 2019 r. prawdopodobnie wyniosła 106 mln ton, a więc to mniej o 6% niż rok wcześniej.

Spadek światowej produkcji wieprzowiny
W 2019 r. w Chinach, które są największym światowym producentem i konsumentem wieprzowiny, rozprzestrzeniający się wirus ASF przyczynił się do sporej redukcji liczebności stada i w wyniku spadku produkcji wieprzowiny w tym kraju. Według USDA w 2019 r. produkcja wieprzowiny w Chinach mogła być o 14% niższa niż w 2018 r., a na 2020 r. przewidywana jest dalszy jej obniżka o 25%. W tej sytuacji utrzymuje się zwiększone zapotrzebowanie na wieprzowinę ze strony Chin, który wywiera presję na poziom cen wieprzowiny na rynku światowym.
 
W 2019 r. zmniejszenie się pogłowia świń nastąpiło także w UE o 1,8%, w tym w krajach będących dużymi producentami wieprzowiny, jak Niemcy o 3,5%, Polska o 8,8%, Dania o 2,5% i Holandia o 1,4%. W czasie dziesięciu miesięcy 2019 r. wielkość ubojów w UE była o 0,9% niższa niż w porównywalnym okresie 2018 r. Wśród największych producentów znaczące obniżki zaobserwowano w Niemczech o 2,2%, Polsce o 4,6% i Danii o 6,8%. W wyniku czego unijna produkcja wieprzowiny w 2019 r. prawdopodobnie ukształtowała się w granicy podobnej do otrzymanego w 2018 r. i mogła wynieść 24,2 mln ton.
 
W Polsce w 2019 r., na efekcie sporego spadku pogłowia świń produkcja wieprzowiny mogła być mniejsza o 7% niż w 2018 r. i wynieść 2 355 tys. ton.


Tagi:
źródło: