| Autor: redakcja1

Niższy eksport wieprzowiny z UE (I-XI 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do listopada 2014 br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 2,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, a więc o 6% mniej niż w tym samym czasie 2013 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Niższy eksport wieprzowiny z UE (I-XI 2014)

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze - 45% oraz mrożona wieprzowina - 43%, których wywieziono odpowiednio o 6% i 5% mniej niż rok wcześniej. Największa zniżka wysyłki wynosząca 28% do 84 tys. ton związana była jednak ze świeżym mięsem.

 

Spadek eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to w sumie wynik embargo na import wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. ze względu na afrykański pomór świń (ASF). Sporo mniejsze były także zakupy Ukrainy i Białorusi.

 

Największymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w analizowanym okresie tego roku były kraje azjatycki, jak: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży na chiński rynek dominowały podroby wieprzowe w ilości 428 tys. ton, których sprzedano o 15% więcej niż rok wcześniej.

 

Z kolei wysyłka mrożonego mięsa z UE do Chin obniżył się natomiast o 12% do 206 tys. ton. Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie tradycyjnie dostarczyły Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska.

 

Spośród ważniejszych eksporterów, większość krajów odnotowała obniżki wysyłki, w tym najsilniejsze spadki dotyczyły Polski, Belgii i Francji. Wzrósł z kolei wywóz na rynki trzecie, tj. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania. W omawianym czasie były wyższe o 47% dostawy żywej trzody chlewnej z UE do 38 tys. ton, a to przede wszystkim za sprawą prawie trzykrotnie większym dostawom z Chorwacji - 16 tys. ton.

 

W obrębie pierwszych jedenastu miesięcy 2014 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 32 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, czyli o 1,4% więcej niż w tym samym okresie 2013 r. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze - 64%.

 

Głównym ich dostawcą do UE była Szwajcaria, a import z tego kraju zwiększył się o 1% w ujęciu roku do 15 tys. ton, wzrosły także prawie o jedną czwartą zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego oraz o ponad jedną trzecią norweskiego mięsa i przetworów.



Tagi:
źródło: