W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miała mrożona wieprzowina – 42% i podroby – 33%, których wyeksportowano odpowiednio o 1% i 2,5% więcej niż przed rokiem.
Niemniej jednak, ze względu na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w Unii Europejskiej, wysyłki żywca były o 40% niższe. Spadł również o 21% wywóz świeżego mięsa.
Największe ilości wieprzowiny wyeksportowały tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia.
Natomiast większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, za wyjątkiem Polski, Francji i Wielkiej Brytanii.
W bieżącym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin – o 37%, na Filipiny – o 42% i do Australii – o 4%.
Obniżyła się natomiast sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji – o 8%, a także do Hongkongu – o 11%, Japonii – o 3%, Korei Płd – o 40%, na Ukrainę o – 18% i Białoruś – o 30%. Wywóz do krajów azjatyckich stanowił prawie połowę całkowitego eksportu.