| Autor: redakcja6

Słowenia – Suszony bekon wpisany do rejestru nazw chronionych

8 listopada bieżącego roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych nazwę słoweńskiego bekonu.

Słowenia – Suszony bekon wpisany do rejestru nazw chronionych
Bekon pod nazwą Kraška panceta produkowany jest z chudego boczku ze świń ras mięsnych. Produkt ten wyróżnia się tym, że posiada kształt prostokąta i zawiera znaczną część mostka z widocznymi miejscami po dziewięciu lub dziesięciu żebrach oraz część łopatki. Bekon wpisany do rejestru charakteryzuje się też wysoką zawartością mięsa w stosunku do tłuszczu.
 
Istotnym elementem produkcji jest proces solenia, który odbywa się na sucho z zastosowaniem soli morskiej. Suszenie, czyli dojrzewanie, w którym nie stosuje się obróbki termicznej, zapobiega obniżeniu zawartości białka i sprzyja zachowaniu jędrności tkanki tłuszczowej.
 
Kraška panceta wytwarzany jest w rejonie Krasu – w miejscu, gdzie warunki klimatyczne sprzyjają naturalnemu suszeniu. Produkcja tego gatunku bekonu sięga 1689 roku. Spożywany jest jako przystawka


Tagi:
źródło: