| Autor: redakcja6

Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej

Ostatnie notowania wskazują, że średnia cena mięsa wieprzowego uplasowała się ona poziomie blisko 190 euro za 100 kg.

Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej
W październiku bieżącego roku była ona nieznacznie wyższa niż we wrześniu, ale jednocześnie przewyższyła średnią cenę z października 2011 roku aż o 22%.
 
Natomiast w Polsce osiągnęła poziom blisko 194,3 euro za 100 kg i przewyższyła o 2,4% średnią cenę, jaką zanotowano w całej Wspólnocie. Była również o 10,4% wyższa niż średnia cena referencyjna wieprzowiny w Danii i jednocześnie o niecały 1% większa od ceny odnotowanej w Niemczech.
 
Po okresach wzrostów, które obserwowano od sierpnia do połowy października, pod koniec minionego miesiąca i na początku bieżącego, średnia cena na terenie Unii zaczęła spadać (na początku listopada była niższa o 5% niż w początkowych dniach października). Spadki cen odnotowano na najważniejszych rynkach produkcyjnych we Wspólnocie, czyli w Hiszpanii, Niemczech, Francji, Danii, Holandii, we Włoszech i w Polsce.
 
W Niemczech ich obniżenie było przyczyną spadku popytu na mięso, natomiast we Francji utrzymująca się nadal niekorzystna sytuacja na rynku wieprzowiny. Tylko w Irlandii i w Wielkiej Brytanii ceny wieprzowiny nie uległy spadkowi.
 
Do głównych źródeł spadkowego obecnie trendu cen wieprzowiny w całej Wspólnocie zalicza się: wysoką podaż trzody chlewnej, mniejszy popyt na wieprzowinę oraz osłabienie handlu mięsem wieprzowym.
 



Tagi:
źródło: