Według wstępnych danych, w zeszłym roku produkcja mięsa wieprzowego w Rosji wzrosła o blisko 15 procent.
Jedynie w trzech na osiem federalnych obwodów w tym kraju odnotowano wzrost. Najwięcej, bo prawie 50 procent produkcji wieprzowiny wytwarza się w Centralnym Okręgu Federalnym, a dokładniej w okręgu biełgorodzkim.
Wzrost produkcji tego gatunku mięsa jest możliwy dzięki mniejszym kosztom produkcji, większemu zapotrzebowaniu na rynku krajowym czy ulepszeniu procesu produkcji. Władze rosyjskie chcą w ten sposób wesprzeć rodzimych producentów, a co za tym idzie i zmniejszyć wolumeny importowe. W nadchodzącym roku do Rosji zostanie sprowadzonych 150 tysięcy ton mięsa wieprzowego, gdzie w zeszłym roku kontyngent ten oscylował na poziomie 320 tysięcy ton. Poza tym od ubiegłego roku obowiązują wyższe stawki celne na zaimportowany żywiec wieprzowy.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl