| Autor: redakcja1

QAFP - Znak Dobrego Mięsa

Jeśli polscy producenci wieprzowiny chcą pozostać w najnowszych trendach na rynku europejskim i światowym, muszą stale ulepszać swoje metody produkcji i dostosowywać je do zmieniających się potrzeb różnych interesariuszy. Chodzi tutaj o zadowolenie nie tylko konsumentów, ale także innych ważnych graczy na rynku. Kluczem do sukcesu jest zrównoważone zarządzanie produkcją trzody chlewnej, w tym ograniczenie stosowania antybiotyków. Aby pomóc producentom i hodowcom w tym wyzwaniu, stworzono System Jakości Żywności QAFP, który ma na celu podniesienie jakości i konkurencyjności polskiej wieprzowiny na rynku.

QAFP - Znak Dobrego Mięsa
Minimalizacja stosowania antybiotyków, czyli sposób na lepszej jakości wieprzowinę

Minimalizacja stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt jest obecnie priorytetem zarówno na poziomie krajowym, jak i europejskim. Przez lata nadużywanie antybiotyków doprowadziło do powstania oporności bakterii na leki, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia zarówno zwierząt, jak i ludzi. Dlatego coraz więcej mówi się o tym, jak ważne jest ograniczenie ich stosowania, zwłaszcza w hodowli tuczników. System QAFP, który dba o jakość polskiej wieprzowiny, może znacząco podnieść jej wartość na rynku, zarówno na naszym polskim rynku, jak i za granicą.
 

Znaczenie Systemu QAFP w produkcji trzody chlewnej
 
- System QAFP zapewnia standardy jakości w produkcji trzody chlewnej, które obejmują również kwestie związane z ochroną zdrowia zwierząt i minimalizacją stosowania antybiotyków. Coraz więcej konsumentów oraz dystrybutorów żywności zwraca uwagę na metody produkcji, w tym na stosowanie antybiotyków, dlatego produkty certyfikowane w ramach QAFP mogą zyskać wyższą wartość rynkową, co z kolei może wspierać i stymulować dalszy rozwój sektora wieprzowego w Polsce. - Wiesław Różański, prezes UPEMI.

Nowe wyzwania dla producentów trzody chlewnej
 
Pomimo korzyści wynikających z certyfikacji QAFP, wielu polskich producentów trzody chlewnej nie posiada jeszcze wystarczającej wiedzy na temat możliwości wynikających z minimalizacji stosowania antybiotyków. Problem narastającej odporności bakterii na te leki wymaga od hodowców, aby podejmowali przemyślane decyzje w zarządzaniu zdrowiem zwierząt. Dlatego tak ważne jest, by producenci byli dobrze poinformowani i przeszkoleni na temat najnowszych standardów i korzyści płynących z certyfikacji QAFP.
 

Nowe regulacje prawne i ich wpływ na rynek
 
Od 28 stycznia 2022 roku w całej Unii Europejskiej obowiązują nowe przepisy prawne, które mają na celu ograniczenie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w weterynarii. Przepisy te wyznaczają nowy standard, odchodząc od rutynowego stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich. Zamiast stosować je rutynowo, teraz antybiotyków można używać tylko wtedy, gdy to naprawdę konieczne. Przepisy te mają na celu zapobieganie złym praktykom hodowlanym i mogą pomóc w walce z rosnącą opornością bakterii.
 
Przyszłość polskiego sektora wieprzowego
 
Aby sprostać nowym wymaganiom unijnym, polscy hodowcy trzody chlewnej muszą wdrożyć dobre praktyki hodowlane, które poprawią zdrowie, a także dobrostan zwierząt. Ważne jest, by rozumieli, jak stosować zintegrowaną opiekę weterynaryjną i jak zarządzać nowymi lekami. Wprowadzenie systemu oraz certyfikacji QAFP, a także ograniczenie antybiotyków w hodowlach mogą w dużym stopniu zwiększyć konkurencyjność polskiej wieprzowiny na światowym rynku. Certyfikowana hodowla to certyfikowane mięso, które tak chętnie wybierają świadomi konsumenci.


Tagi:
źródło: