Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Owijarka do bel kwadratowych 995TSR
2016-05-06 -
POSYPYWARKA PIASKU PRONAR PS-250
2011-07-20 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Kultywator wirnikowy
2014-03-19
Prywatne przechowywanie wieprzowiny. Zakończenie dopłat?
Według AgraEurope kraje członkowskie poparły propozycję KE by zamknąć mechanizm prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego na terenie UE (private storage aid) z uwagi na odnotowywane aktualnie na rynku UE wzrosty cen żywca oraz ze względu na nieznaczne zainteresowanie samym instrumentem po stronie firm zajmujących się przetwórstwem mięsa – podaje Bank BGŻ.
Mechanizm przechowywania mięsa został uruchomiony w UE 9 marca tego roku i miał na celu czasowe wycofanie pewnej ilości surowca z rynku. Miało to pobudzić zwyżkę cen żywca i tym samym poprawić sytuację producentów trzody. Niemniej, ten instrument rynkowy nie spotkał się ze szczególnym zainteresowaniem po stronie firm przetwórczych.
Jak wynika z analizy British Pig Executive jedynie 2 proc. - 3,6 mln t mięsa wieprzowego wytwarzane w UE w okresie marzec-kwiecień br. zostało przekazane do tymczasowego przechowania w ramach tego mechanizmu.