Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Przyczepa rolnicza typ DB 12 000
2014-10-16 -
Nawóz Actipol EDTA Cu-15
2014-01-07 -
Ramiona ORSI VIGNA 615 TELESCOPIC
2015-03-27 -
Okna Inwentarskie stałe z szybą 120x40 cm
2012-03-26
Prywatne przechowywanie wieprzowiny - ruszył nabór wniosków
Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że 6 marca 2015 r. opublikowano Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. Urz. UE L 62 z 6.3.2015, str.16), zgodnie z którym Przedsiębiorcy mogą składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
W mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny mogą uczestniczyć Przedsiębiorcy, którzy:
- mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,
- zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski,
- są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR.
W ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przechowywane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez okres 90, 120 lub 150 dni.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest:
- rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych),
- złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,
- złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.
Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres: Agencja Rynku Rolnego, 00 – 400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12 lub złożyć bezpośrednio pod podanym powyżej adresem w Kancelarii Ogólnej ARR.
Do wniosku należy dołączyć niezbędną dokumentację określoną w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”. Wnioski można składać od dnia 9 marca 2015 r. Za datę złożenia wniosku uważa się datę jego wpływu do ARR.
„Formularz rejestracyjny”, formularz wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny i dokumenty związane z realizacją mechanizmu oraz „Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”, a także szczegółowe informacje o mechanizmie można uzyskać:
- w Biurze Produktów Zwierzęcych Agencji Rynku Rolnego, 00 – 400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12, tel. 0 - 22 / 661 - 78 - 03, 661 - 70 – 60, 661 - 71 - 09
- w Oddziałach Terenowych ARR
- w telefonicznym punkcie informacyjnym: 0 - 22 661 - 72 - 72