Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Łyżka do lekkich materiałów SERIA 200
2012-01-05 -
Magazyn, hala łukowa, wiata, blaszak
2012-02-29 -
MIKROVIT Zn-112 Nawóz płynny mikroelementowy
2012-01-16 -
Automaty paszowe bez poidła jednostronne
2013-10-30 -
Motoreduktor R1C225F4BC
2015-11-18 -
KIOTI DK901 C
2013-02-05
Prywatne przechowywanie wieprzowiny - najważniejsze informacje
Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że Komisja Europejska przedłożyła projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny z zastosowaniem ustalonych z góry stawek dopłat.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii. Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania.
Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni.
Proponowany poziom stawek w rozbiciu na kategorie prezentuje poniższa tabela.
Kategorie produktów (Kody CN) |
Nazwa produktu |
Stawka dopłaty za okres przechowywania €/t |
||
90 dni |
120 dni |
150 dni |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Kategoria 1 |
|
230 |
243 |
257 |
|
Półtusze wieprzowe bez nóg przednich, ogona, nerek, przepony i rdzenia kręgowego |
|||
Kategoria 2 |
|
254 |
266 |
278 |
|
Szynki |
|||
|
Łopatki |
|||
|
Przodki |
|||
|
Schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z lub bez biodrówki |
|||
Kategoria 3 |
|
281 |
293 |
305 |
|
Szynki, łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości(2)(3) |
|||
Kategoria 4 |
|
210 |
221 |
233 |
|
Boczek cały lub cięty wzdłuż |
|||
Kategoria 5 |
|
226 |
238 |
254 |
|
Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber |
|||
Kategoria 6 |
|
228 |
241 |
254 |
|
Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub tłuszczem lub bez, bez kości |
Czytaj dalej na następnej stronie...