| Autor: mikolaj

Prywatne przechowywanie wieprzowiny - najważniejsze informacje

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że Komisja Europejska przedłożyła projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny z zastosowaniem ustalonych z góry stawek dopłat.

Prywatne przechowywanie wieprzowiny - najważniejsze informacje

Prywatne przechowywanie wieprzowiny

Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii. Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania.

Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni.

Proponowany poziom stawek w rozbiciu na kategorie prezentuje poniższa tabela.

 

Kategorie produktów

(Kody CN)

Nazwa produktu

Stawka dopłaty za okres przechowywania

€/t

90 dni

 120 dni

 150 dni

1

2

3

4

5

Kategoria 1

 

230

243

257

  • ex 0203 11 10

Półtusze wieprzowe bez nóg przednich, ogona, nerek, przepony i rdzenia kręgowego

Kategoria 2

 

254

266

278

  • ex 0203 12 11

Szynki

  • ex 0203 12 19

Łopatki

  • ex 0203 19 11

Przodki

  • ex 0203 19 13

Schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z lub bez biodrówki

Kategoria 3

 

281

293

305

  • ex 0203 19 55

Szynki, łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości(2)(3)

Kategoria 4

 

210

221

233

  • ex 0203 19 15

Boczek cały lub cięty wzdłuż

Kategoria 5

 

226

238

254

  • ex 0203 19 55

Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber

Kategoria 6

 

228

241

254

  • ex 0203 19 55

Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub tłuszczem lub bez, bez kości


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: