| Autor: redakcja6

Prognozy wzrostu produkcji wieprzowiny w UE w latach 2014-2024

W grudniowym raporcie Komisja Europejska zaznaczyła, iż w latach 2014-2024 oczekiwany jest trwały wzrost produkcji wieprzowiny w państwach Wspólnoty - podaje Bank BGŻ.

Prognozy wzrostu produkcji wieprzowiny w UE w latach 2014-2024

Produkcja wieprzowiny w UE

Z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że do 2024 roku produkcja wieprzowiny wyniesie 22,6 mln t - o 1,6% więcej niż w 2014 r. Sprzyjać temu będzie rozwoj produkcji głównie w krajach ”nowej” trzynastki.

Spożycie wieprzowiny w UE

KE zakłada, że o 0,5% obniży się konsumpcja tego rodzaju mięsa w UE. W konsekwencji wzrost produkcji będzie stymulowany przez większy popyt na wieprzowinę na rynku światowym, który ma być nadal silny, ale tempo jego wzrostu będzie wolniejsze niż w poprzedniej dekadzie (1,7% zamiast 4,1% średniorocznie).

Eksport wieprzowiny z UE

Według Banku BGŻ, na podstawie danych Komisji Europejskiej, eksport mięsa z UE do 2024 r. wzrośnie o 23%. 



Tagi:
źródło: