| Autor: redakcja1

Chiny: Prognozy rekordowego importu wieprzowiny

Jak wynika z szacunków Rabobanku, w 2016 r. całkowity import wieprzowiny i podrobów do Chin może zwiększyć się o 20% do 1,8 mln ton w stosunku do 1,5 mln ton w 2015 r.

Chiny: Prognozy rekordowego importu wieprzowiny

Import wieprzowiny do Chin

Jak podaje FAMMU/FAPA, wwóz samego mięsa może wzrosnąć o 28% do 1 mln ton względem 777 tys. ton przed rokiem. Chiny mogą tym samym stać się w 2016 roku największym na świecie importerem wieprzowiny, wyprzedzając Japonię. Czołowymi dostawcami wieprzowiny do Chin w 2015 r. były państwa UE, które zwiększyły wysyłkę o 57% do 580 tys. ton i miały 75% udziału w chińskim imporcie.

Pośród dostawców dominowały Niemcy z jedną trzecią udziału. Zwiększył się też sporo przywóz z Hiszpanii, Danii i Francji. Unijna wieprzowina była wyjątkowo atrakcyjna na chińskim rynku z uwagi na osłabienie wartości euro względem dolara amerykańskiego.

Rynek wieprzowiny w Chinach

W 2015 r. w Państwie Środka postępowała obniżka pogłowia trzody chlewnej, zapoczątkowana w 2014 r. Niekorzystne relacje cen pasz do cen żywca oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska przyczyniły się do zmniejszenia stada loch, co wpłynęło na spadek produkcji. Redukcja chińskiego pogłowia świń w ostatnich 2 latach była jedną z największych w historii kraju.

Ze względu na mniejsze zainteresowanie żywcem i produkcją mięsa, ceny wieprzowiny na rynku chińskim zwiększały się od kwietnia 2015 r., a ich poziom przewyższał średnią z poprzednich 2 lat. W połowie marca br. ceny hurtowe wieprzowiny na rynku chińskim były o 35% większe niż przed rokiem, przyczyniając się do wzrostu inflacji.

Analitycy prognozują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach również w 2016 r., co będzie sprzyjało atrakcyjności przywozu. W lutym br. chiński wwóz mięsa wieprzowego, ale bez podrobów zwiększył się o 111% do 74,4 tys. ton. Styczniowy import był o 56% wyższy niż przed rokiem i wyniósł 97 tys. ton.



Tagi:
źródło: