Z informacji zebranych przez GUS w maju 2014 r. wynika, iż podobnie jak w poprzednim miesiącu, w Polsce żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,02 zł/kg. Jednocześnie ten gatunek żywca był o 3% tańszy niż przed rokiem. Mniejszy poziom krajowych cen trzody chlewnej w odniesieniu do zeszłorocznych notowań wynikał m.in. z ograniczenia eksportu spowodowanego rosyjskim embargiem na unijną wieprzowinę oraz wzrostu jej produkcji.
W czerwcu 2014 roku nastąpił sezonowy wzrost krajowych cen trzody chlewnej, ale nadal były one mniejsze od notowanych przed rokiem. W dniach 23–29.06.2014 r. średnia cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 5,50 zł/kg i była o 5% większa niż miesiąc wcześniej, ale o 4,5% mniejsza niż w analogicznym okresie 2013 r.
Według Komisji Europejskiej przeciętna unijna cena trzody chlewnej w ostatnim tygodniu czerwca 2014 r. wyniosła 174,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 1% niższa niż rok wcześniej. Krajowa cena tej klasy trzody chlewnej w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 175,67 EUR/100 kg była większa od średnich cen m.in. w Danii, Holandii, Belgii i we Francji, ale mniejsza niż np. w Niemczech i na Węgrzech.
Prognozy ekspertów ARR przewidują, iż średnie ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od czerwca do końca bieżącego roku mogą kształtować się następująco:
-
wrzesień: 5,30-5,60 zł/kg
-
grudzień: 5,00-5,40 zł/kg.