Jak wynika z danych GUS, w sierpniu 2013 r. za żywiec wieprzowy w skupie płacono przeciętnie 5,97 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim miesiącu i o 5% niż przed rokiem. Zgodnie z danymi Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, od drugiego tygodnia września 2013 r. w Polsce notuje się sezonową obniżkę cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 07- 3.10.2013 r. podmioty objęte monitoringiem ZSRIR skupowały trzodę chlewną średnio po 5,78 zł/kg, a więc taniej o 4,5% niż przed miesiącem i niż w porównywalnym okresie 2012 r.
Według Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w drugim tygodniu października 2013 ukształtowała się na poziomie 182,68 EUR/100 kg, a zatem o niemal 5% mniejszym niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.
Krajowa cena tej klasy trzody chlewnej w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 182,46 EUR/100 kg i była większa od średnich cen w państwach będących głównymi konkurentami Polski na unijnym rynku wieprzowiny jak w Holandii, Belgii, Danii, Niemczech, we Francji i na Węgrzech.
Prognozy ekspertów ARR przewidują, iż przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od grudnia bieżącego roku do marca 2014 roku mogą kształtować się następująco: