W ostatnim kwartale 2013 r. spadek popytu na wieprzowinę w UE przyczynił się do zmniejszenia się cen skupu trzody chlewnej rynku unijnym i krajowym. Zgodnie z informacją GUS w grudniu 2013 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,28 zł/kg, czyli taniej o 11% niż we wrześniu 2013 r. i o 1,5% niż w grudniu 2012 r.
W pierwszej dekadzie stycznia 2014 r. zanotowano dalszy spadek cen skupu trzody chlewnej. W dniach 06–12.01.2014 r. podmioty objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy w skupie płaciły przeciętnie 4,96 zł/kg, a zatem mniej o 7% niż miesiąc wcześniej i o 4% niż przed rokiem.
Zgodnie z informacją Komisji Europejskiej średnia cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE w drugim tygodniu stycznia 2014 r. wyniosła 162,22 EUR za 100 kg i była mniejsza o 5% niż przed miesiącem oraz o 4% niż rok wcześniej.
Cena tej klasy trzody chlewnej w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicach 158,07 EUR za 100 kg. Była ona większa od przeciętnych cen m.in. w Holandii, Belgii, Danii, Niemczech i we Francji, ale niższa niż np. na Węgrzech.
Prognozy ekspertów ARR przewidują, iż średnie ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od marca do czerwca 2014 roku mogą kształtować się następująco: